Welcome to ArboristSite.com! Log in or Sign up to interact with the ArboristSite community.

ArboristSite.com Sponsors
 
 


  1. Please see this post Click Here Please ask questions if you have them!! I hope this is going to be great for us all.
    Dismiss Notice

Tapping lifters, please help

Discussion in 'Reader's Rides' started by brandonstc6, Dec 3, 2017.

  1. brandonstc6

    brandonstc6 Addicted to ArboristSite

    Joined:
    Sep 28, 2015
    Messages:
    2,666
    Likes Received:
    2,292
    Location:
    Mississippi
    I have a 1940 Chevy 4 door sedan. I installed a 235 6 cylinder from a 1957 Chevy car. The engine sounded really good before it was removed from the car. I then installed the engine in my car. The engine ran really good in my car. Then I got busy with other things and parked the car in the barn. The car sat for about 4-5 months. Today I started the car and there is a tapping noise coming from under the valve cover. What could be wrong and what can I do to fix it?
    Thanks


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  2. Jed1124

    Jed1124 Addicted to ArboristSite

    Joined:
    Dec 2, 2009
    Messages:
    2,115
    Likes Received:
    2,392
    Location:
    NW,CT
    Could be a clogged oil hole to one of the lifters or a valve in need of adjustment. Pull the cover and have a look.
     
  3. Duce

    Duce Addicted to ArboristSite

    Joined:
    Aug 29, 2013
    Messages:
    1,859
    Likes Received:
    2,922
    Location:
    Roscommon,MI
    Does the tappet noise decrease as engine warms up? Solid or hydraulic lifters?
     
  4. ChoppyChoppy

    ChoppyChoppy Addicted to ArboristSite

    Joined:
    Jun 17, 2013
    Messages:
    8,732
    Likes Received:
    8,061
    Location:
    AK
    Did you do an overhead? Probably just a valve or two out of adjustment.
     
  5. brandonstc6

    brandonstc6 Addicted to ArboristSite

    Joined:
    Sep 28, 2015
    Messages:
    2,666
    Likes Received:
    2,292
    Location:
    Mississippi
    I’ve never had the motor opened, it supposedly has 5000 or so miles on a rebuild


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  6. ChoppyChoppy

    ChoppyChoppy Addicted to ArboristSite

    Joined:
    Jun 17, 2013
    Messages:
    8,732
    Likes Received:
    8,061
    Location:
    AK
    ray benson and Duce like this.
  7. Slicksty6

    Slicksty6 ArboristSite Lurker

    Joined:
    Oct 4, 2017
    Messages:
    31
    Likes Received:
    37
    Location:
    Central MA
    Did you change the oil? If so, what kind: synthetic or regular and what weight?
     
  8. brandonstc6

    brandonstc6 Addicted to ArboristSite

    Joined:
    Sep 28, 2015
    Messages:
    2,666
    Likes Received:
    2,292
    Location:
    Mississippi
    I have not changed the oil, it’s not too far from needing a change tho.


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  9. buzz sawyer

    buzz sawyer Addicted to ArboristSite

    Joined:
    Mar 7, 2006
    Messages:
    4,805
    Likes Received:
    2,491
    Location:
    Western border of mid-southern northern WV
  10. Sleepy

    Sleepy Grumpy Old Man

    Joined:
    Dec 14, 2016
    Messages:
    517
    Likes Received:
    920
    Location:
    Booger Swamp NC
    If it didn't have this problem when it was parked, I doubt it's an adjustment issue.
    I'm guessing it has hydraulic lifters and the ones left holding the valves open during the the 4-5 months it was parked, probably leaked down.
    You really need to identify what kind of lifters are in this engine first, and go from there.
     
    brandonstc6, 95custmz and Duce like this.

Share This Page