Troy Bilt Pressure Washer Trouble

dougand3

dougand3

Addicted to ArboristSite
Joined
Feb 24, 2014
Messages
1,139
Location
North Alabama
Neighbor brought me a TB PW to fix. I know nothing about these pumps. Engine is Briggs 11P702 dated 2013. I can't find a model # on PW.
I first disassembled and cleaned carb in the USC but it looked good inside. Doubt I needed to do it.
Symptoms - Engine starts and runs for 1 sec. Then rope is hard to pull - crankshaft has a big load on it. So, I'm thinking unloader isn't unloading water pressure.
I have pump bolts soaking in PBlaster to try to get pump off. MTD is cheap - they have 1 bolt (x3) to hold engine-thru frame-to pump.
Unloader valve doen't look like any I saw on youtube. The plunger is big and fat vs skinny little ones in videos. Plunger can't expand outward ward any when installed.
Is this as simple as remove nut and back red pianted screw out so plunger has some travel space? Thanks, Doug

TB pw pump.jpgTB unloader valve 1.jpgTB unloader valve 2.jpgTB unloader valve 3.jpg
 
SuperDuty04

SuperDuty04

ArboristSite Operative
Joined
Sep 4, 2019
Messages
452
Location
In the sticks
Make sure the gun is disconnected from the hose to eliminate a failed gun. You can remove the unloader as well to eliminate that. It won’t build pressure without the unloader but if the water moves freely without the unloader, you’ll know that’s your issue.
 

dougand3

Addicted to ArboristSite
Joined
Feb 24, 2014
Messages
1,139
Location
North Alabama
Finally got back to pw. I turned pw on side so that unloader tube faced upward. Then squirted PBlaster in tube and let sit for a few days. I loosened nut and backed screw out a half turn (adjustment screw is Allen head), re-tightened nut. It starts easily and unloads now. Which variable fixed it? I dunno - it works now.
 

Latest posts

Top